Om- och kring veckan.

Tyvärr är den psykiska ohälsan inte begränsad till en viss dag eller tid.
Den behöver uppmärksammas året runt!
Här samlar vi därför arrangemang som sträcker sig över hela Skåneveckan samt artiklar, reportage, filmer, serier och andra arrangemang som rör temat ”psykisk hälsa” – oberoende av ort och när de genomförts/genomförs.

Walk and Talk
Under Skåneveckan för psykisk hälsa så har du möjlighet att boka en promenad och ett samtal med en av Region Skånes egenerfarna mentorer, så kallade Peer Supporters. Mer info i filmen ovan. 

BOKNINGSBARA TIDER


Tänk till tar upp ämnen som engagerar unga och öppnar upp för samtal.
Vilket ämne vill du att vi tar upp? Hör av dig till oss på sociala medier eller på: tanktill@ur.se.​​

Tänk till produceras av UR som är en del av public service.​

En dag i taget
– Dramaserie SVT

Svensk dramaserie i åtta delar om dolda folksjukdomar. Alkoholism, ADHD, ätstörningar, sexmissbruk, panikångest, spelberoende, utbrändhet och medicinberoende. Öppet arkiv på SVT.

Run for Mental Health
– Virtuellt lopp

Välgörenhetsloppet genom Lunds Stadspark som varje höst inleder Skåneveckan erbjuds nu även virtuellt den 4-11 oktober.
Överskottet går i år till Schizofrenifonden. Läs mer på loppets hemsida.


Vem hjälper den som hjälper?
– En film om de anhöriga

Vi är nästan alla berörda. 3 av 4 har egen erfarenhet eller står nära någon med psykisk ohälsa. Men hur bemöter man oroliga anhöriga i vården och hur kan man involvera de anhöriga? 

Trots allt!
– En film om föräldraskap

Föräldraröster från Attentions projekt ”Trots Allt!”. En film om hur det är att vara förälder till barn med trotsproblematik. Läs mer om projektet Trots Allt! på Attentions hemsida.


Corona – du och livet
Malmö uppmärksammar årligen Världsdagen för psykisk hälsa. I år kommer arrangemanget i att genomföras digitalt. Här hittar du filmer, poddar och länkar på temat arrangerade av Malmö stad, Lokalt Forum, Malmö universitet, INM och Psykiatri Malmö.

Arrangemang av Psykiatri Skåne
Psykiatri Skåne är i år med och arrangerar flera programpunkter för dig som är intresserad av just psykisk hälsa. På grund av covid-19 kommer arrangemangen främst hållas utomhus eller digitalt.
Alla Psykiatri Skånes programpunkter finner du här.

Där satan har sin tron.
– Teateruppsättning, Lilla Teatern

Produktionen ”Där Satan har sin tron” av Lizah Cronemyr och Niklas Brorup – en oerhört stark historia om att sakta sjunka ner i schizofrenins galna värld. Den visar hur det kan vara att leva med sjukdomen och hur samhället förgäves försöker förmå sig att lösa situationen.

En film om psykisk ohälsa
– Ego Nova, föreningen SHEDO

Innerst inne kände jag bara ett stort jävla tomt hål är en dramadokumentär med Maja och Lukas som berättar om sina liv, sin tidigare psykiska ohälsa och sina vägar vidare. Den tar upp svåra ämnen som ätstörningar och självskadebeteende, men med ett positivt fokus som visar att det alltid finns hopp.

BREAK THE SILENCE
– en kväll kring psykisk (o)hälsa, och hopp!

Sången och musiken har en unik förmåga att få oss att stanna upp, öppna upp och reflektera. Den kan få oss att dansa och den kan hjälpa oss att gråta. Med konserten Break the silence vill sångerskan Lollo Fält, författaren/föreläsaren Jonas Helgesson och kören One Nation beskriva en del av verkligheten som den är, men samtidigt ge en gnutta hopp.

Run for Mental Health
– Lunds Stadspark

Traditionsenligt springer vi in veckan i Lunds Stadspark. I år äger loppet rum söndagen den 4 oktober och festligheterna startar vid scenen redan klockan 11:00 med bland annat musikunderhållning. 
Själva loppet startar klockan 13:00 och du har väl inte missat att du i år även kan deltaga virtuellt hela veckan?! 


SlowDown – onlinekurs
SlowDown som koncept är skapat för att ge oss kraft, välmående och flexibilitet genom vår vardag. Vi behöver en förståelse för vad som påverkar oss och hur vi tränar upp oss i att ta ansvar för vår egna utveckling och välmående. SlowDown skapar förutsättningar för just detta”

Under hela Skåneveckan erbjuds en gratis onlinekurs i SlowDown, du hittar den HÄR.